A LIBERTÁRIUSOK választási programja

 

Keress többet, politizálj kevesebbet!


Jelenleg a ledolgozott 40 évedből 20-at az állami tervgazdaságnak dolgozol adók formájában. Az OECD kimutatása alapján az Unió 6. legadóztatottabb országa vagyunk. Az állami újraelosztási önkény és bürokratikus tervgazdaság fizetését ezért opcionálissá kívánjuk tenni. 

A LIBERTÁRIUSOK célja, hogy kormányra kerülve kiírjon egy második választást, melyben lemondhatod a munkádat terhelő adóidat (SZJA, SZOCHO, TB), valamint a TAO fizetését.

Az első ciklusban azt akarjuk elérni, hogy az így nyilatkozó dolgozó polgárok átlagosan havi 140 000 Ft-tal kevesebb adót fizessenek be. A reálbérek még ettől is nagyobb mértékben fognak nőni – a ciklus végére akár a duplájára – hiszen a több, szabadon elkölthető bér hatására megnő a fogyasztás, a termelékenység, a befektetések és az innováció mértéke is. Ezt számos makroökonómiai kutatás és adat igazolja.

Pártunk költségvetési terve


Gazdaságpolitikánk mintájául Hong Kongot, Svájcot és Szingapúrt választottuk, ahol sokkal kisebbek az adók és kevesebb az állami koncesszió, árszabályozás és monopólium, mint a világ többi részén, ennek megfelelően kisebb az állami újraelosztási önkény és bürokratikus tervgazdaság. Hosszú távon, minimum 2 cikluson keresztül az ő jobboldali állammodelljük alapján szeretnénk az egyéni felelősségre és szabadságra épülő laissez-faire kapitalizmust biztosítani mi is. Ennek központi eleme az adók 75%-ának eltörlése és a szabad piaci verseny feltételeinek biztosítása. Egy 2020-ban végzett közvélemény-kutatás alapján a magyar polgárok 45%-a látens támogatója a pártunknak az alábbi programpontok ismeretében:

Programpontok

  1. MEGSZŰNIK / OPCIONÁLISSÁ VÁLIK 55 ADÓNEM: Az első ciklusban a munkát terhelő adónemek (pl. szocho, szja) befizetése válik opcionálissá. Ennek megfelelően minden állampolgár nyilatkozhat, hogy az összes munkát terhelő adót – átlagosan havi 130 ezer forintot – ő veszi-e át. Ebből a pénzből szabadon eldöntheti, hogy mennyit szán nyugdíj- és, egészségbiztosításra, közmédiára, sportra valamint vallásra! Ezeket eddig a polgár a megkérdezése és jóváhagyása nélkül finanszírozta, de ezzel a nyilatkozattal ezen kötelezettsége megszűnik és 100-200 ezerrel nő a fizetése, ami felett kizárólag Ő fog rendelkezni!
  2. EGYEDÜL 3 ADÓNEM MARAD: Az ÁFA, a telekadó és a környezetterhelési díj megmarad. Magyarországon ezek maximálisan fedezik a nyugdíjak, fogyatékkal élők, alap-kutatói hálózatok, rend- és tűzvédelmi, valamint bírói szervezetek költségeit. Költségvetési célunk, hogy az állami bevételek együtt 9000 milliárd HUF / év körül, a kiadások pedig 8950 milliárd HUF / év körül alakuljanak. Költségvetési-kiigazítás céljából csak ezek a tételek jogosíthatnák fel az államot államkötvények kibocsátására.
  3. KONCESSZIÓK, MONOPÓLIUMOK FELSZÁMOLÁSA: Megszüntetjük az alábbi intézményeket: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, Egyenlő Bánásmód Hatóság, Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, Nemzeti Akkreditáló Hatóság. Megszűnnek továbbá: Látványberuházások, TAO, Szerencsejáték koncesszió, Dohány termékek forgalmazásának koncessziója, Taxi, Busz és személyszállítási koncesszió, Fémkereskedés koncessziója, Agrárkamara által támogatott kartellek és árszabályozási lehetőségei. Átalakítjuk a nemzeti valuta és a bankrendszer koncesszióját; törvényileg és intézményileg támogatni fogjuk az Euróhoz / Dollárhoz igazított árfolyamú, decentralizált kriptodevizák elfogadását és az azokkal való kereskedést, illetve a rájuk épülő fintech szolgáltatásokat és a szabad bankrendszer kiépítését.
  4. DECENTRALIZÁCIÓ: Elosztott adatbázisrendszert vezetünk be a hivatali intézményekbe; ennek alapjául az észt modellt használjuk. Az önkormányzati és járási jogköröket bővítjük az iparűzési, közlekedési és környezetterhelési költségek terén. Közlekedési vállalatokat, Postát, Egészségügyi szolgáltatásokat értékesítjük az ott dolgozók és az önkormányzatok számára. Független egészség-, nyugdíj-, pénzügyi- és életbiztosító társaságok létesítését támogatjuk. Pártképviselet Parlamentbe való bejutási küszöbét eltöröljük.
  5. AZ EGYÉN SZABADSÁGA: Szabad, önvédelmi célú fegyvertartás. Magánnyugdíj pénztári tevékenység befektetési szabadsága; betéteikkel szabadon kereskedhetnek (erre 2010 előtt egyáltalán nem volt lehetőségük sem). Garantáljuk a magán egészségbiztosítók szabad versenyét. Lehetővé fogjuk tenni a magániskolák teljes tanszabadságát. A jelenlegi bérminimum követelménye alatti munkavállalást engedélyezzük. Lehetővé tesszük az orvosi marihuána szabad forgalmazását és termesztését.
  6. VERSENYKÉPES OKTATÁS: Támogatjuk a magániskolák alapítását. Az adókból finanszírozott felsőoktatási alapokat szabadon választható diákhitel-konstrukciókra cseréljük, amelyek versenyképes, független pénzügyi szolgáltatások lesznek.

Várható eredmények

Lényegesen nagyobb bérek: Számításaink szerint a reáljövedelmek pár éven belül megkétszereződnek. Nem csak a le nem adózott összeggel fognak nőni; a program óriási mértékben fogja vonzani a befektetéseket Hazánkba. Számos külföldi cég helyezi majd át a termelését Budapestre és vidéki városokba, hogy így spórolhassa meg a más országokban fizetett adókat. Ennek következtében nőni fog a gazdaság versenyképessége is, így akár az Unió egyik leggazdagabb országává is válhatunk.

~ZÉRÓ korrupció: Az adórendszer súlyos problémája az, hogy a befizetett összegről a regnáló rezsim dönti el, hogy hány százalékát fordítja saját zsebre, bürokratikus intézményekre, közmédiára, szavazatvásárló pénzügyi megoldásokra – és így tovább.. Itthon ebből kifolyólag évente akár mínusz 900 milliárd Forintos korrupciós veszteséget is elkönyvelhetünk (az ENSZ globális korrupcióra vonatkozó becslésein alapuló jelentésből és a hazai statisztikai adatokból számolva), valamint további 600 milliárd Forinttal többet költünk jelenleg bürokráciára, mint például Csehország.


Érdekel, hogyan működik a szabad piac és hogyan lehetséges az adók ilyen mértékű csökkentése? Nézd meg a rövid bemutató videót, valamint várunk téged a fórumon. SZABAD MAGYARORSZÁG PROGRAM: LETÖLTÉS (PDF)