Szabad Magyarország – a Libertárius Párt programja

A Libertárius Mozgalom Kormánya azonnali intézkedés-csomagja a gazdasági összeomlás megállítására – minden szabad polgár és család javára; a közjó és az igazságosság elvei szerint. Éljen a magyar Szabadság, éljen a Haza !


Jövőtlenség a jelenben

Jelenleg a ledolgozott bő 49 munkaévedből (nyugdíjas- és diákmunkával együtt) 25-öt az állami tervgazdaságnak dolgozol az állami újraelosztási önkény által. Az OECD kimutatása alapján az Unió 6. legadóztatottabb és az 1. legszabályozottabb (sic!) országa vagyunk. Az állami újraelosztási önkényben és bürokratikus tervgazdaságban való osztozás kötelezettségét teljes egészében meg fogjuk szüntetni.

Az állami tervgazdaság szemléletesen:


Az intézkedés-csomag elemei

Gazdaságpolitikánk mintájául Hong Kong-ot, Svájc-ot és Szingapúr-t jelöltük ki, – ahol sokkal kisebbek az adók és kevesebb az állami koncesszió, árszabályozás és monopólium, mint a világ civilizációs zsákutcában lévő vagy visszatérő válságokkal terhelt részein, így az Egyesült Államokban is – ennek megfelelően kisebb az állami újraelosztási önkény és a bürokratikus tervgazdaság mértéke. Hosszú távon, minimum 2 cikluson keresztül az ő jobboldali állammodelljük alapján fogunk az egyéni felelősségre és szabadságra épülő (úgynevezett „laissez-faire”) szabad gazdaságot biztosítani mi is. Ennek központi eleme a terhek 75%-ának, valamint a bürökratikus szabályozások közel 97%-ának eltörlése és a szabad piaci verseny feltételeinek biztosítása. A 2022-ben végzett kutatások alapján a magyar választók 45%-a híve az azonnali intézkedés-csomagnak:

  • MEG FOG SZŰNNI 56 ADÓNEM: Ennek megfelelően minden állampolgár nyilatkozhat, hogy ki akar-e lépni azonnali hatállyal a tervgazdaság önkénye alól. Ekkor a saját pénzéből szabadon eldöntheti, hogy mennyit szán nyugdíj- és, egészségbiztosításra, közmédiára, sportra valamint vallásra! Ezt a tőkét jelenleg megkérdezés és jóváhagyás nélkül kezelik bürokraták, ám a nyilatkozattal a kifosztás azonnal megszűnik és többszáz ezerrel növekszik havonta a polgári, érték teremtő magántulajdon.
  • EGYEDÜL 2 ADÓNEM MARAD: A pontosan 10%-os mértékű általános forgalmi adó, valamint a legfeljebb 2,5%-os mértékű önkormányzati adó – melyeket alkotmány-kiegészítésben (sarkalatos törvényben) rögzítenénk. Magyarországon ezek maximálisan fedezik a rend- és tűzvédelmi, a honvédelmi, a kormányzati elektronikus közigazgatási, valamint a bírói szervezetek költségeit. Költségvetési eredménye, hogy az állami bevételek és kiadások szaldója szufficit lesz. Az alkotmány-kiegészítés tartalmazza majd, hogy kizárólag a költségvetés többlete jogosíthatja fel a kormányt államkötvények kibocsátására.
  • KONCESSZIÓK, MONOPÓLIUMOK FELSZÁMOLÁSA: Megszüntetjük az alábbi intézményeket: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, Egyenlő Bánásmód Hatóság, Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, Nemzeti Akkreditáló Hatóság. Megszűnnek továbbá: Látványberuházások, TAO, Szerencsejáték koncesszió, Dohány termékek forgalmazásának koncessziója, Taxi, Busz és személyszállítási koncesszió, Fémkereskedés koncessziója, Agrárkamara által támogatott kartellek és árszabályozási lehetőségei. Megszüntetjük az állami valuta és a bankrendszer koncesszióját; törvényileg és intézményileg támogatjuk az Euróhoz igazított árfolyamú, decentralizált kriptodevizák elfogadását és az azokkal való kereskedést, illetve a rájuk épülő fintech szolgáltatásokat és a szabad bankrendszer kiépülését.
  • DECENTRALIZÁCIÓ: Elosztott adatbázisrendszert vezetünk be a hivatali intézményekbe; ennek alapjául az észt modellt használjuk. Az önkormányzati és járási jogköröket bővítjük az öngazdálkodás terén. Közlekedési vállalatokat, Postát, Egészségügyi szolgáltatásokat értékesítjük az ott dolgozók és az önkormányzatok számára. Független egészség-, nyugdíj-, pénzügyi- és életbiztosító társaságok létesítését támogatjuk. Népképviselet Parlamentbe való bejutási küszöbét eltöröljük.
  • AZ EGYÉN SZABADSÁGA: Szabad, önvédelmi célú fegyvertartás. Magánnyugdíj pénztári tevékenység befektetési szabadsága; betéteikkel szabadon kereskedhetnek (erre 2010 előtt egyáltalán nem volt lehetőségük sem). Garantáljuk a magán egészségbiztosítók szabad versenyét. Lehetővé fogjuk tenni a magániskolák teljes tanszabadságát. A jelenlegi bérminimum követelménye alatti munkavállalást engedélyezzük. Lehetővé tesszük az orvosi marihuána szabad forgalmazását és termesztését.
  • VERSENYKÉPES OKTATÁS: Támogatjuk a magániskolák alapítását. Az adókból finanszírozott felsőoktatási alapokat szabadon választható konstrukciókra cseréljük, amelyek versenyképes, független pénzügyi szolgáltatások lesznek.

Azonnali eredmények

Lényegesen nagyobb bérek: Tudományos számítások szerint a reáljövedelmek 3,5 éven belül megkétszereződnek. Nem csak a le nem adózott összeggel fognak nőni; a program óriási mértékben fogja vonzani a befektetéseket Hazánkba. Számos külföldi cég helyezi majd át a termelését Budapestre és vidéki városokba, hogy így spórolhassa meg a más országokban fizetett adókat. Ennek következtében nőni fog a gazdaság versenyképessége is, így akár az Unió egyik leggazdagabb országává is válhatunk.

Kiszorított korrupció: Az adórendszer súlyos problémája az, hogy a befizetett összegről a regnáló rezsim dönti el, hogy hány százalékát fordítja saját zsebre, bürokratikus intézményekre, közmédiára, szavazatvásárló pénzügyi megoldásokra – és így tovább.. Itthon ebből kifolyólag évente akár mínusz 900 milliárd Forintos korrupciós veszteséget is elkönyvelhetünk (az ENSZ globális korrupcióra vonatkozó becslésein alapuló jelentésből és a hazai statisztikai adatokból számolva), valamint további 600 milliárd Forinttal többet költünk jelenleg bürokráciára, mint például Csehország.


Az első kormányzati ciklus

A szabadságpárti közösségünk célja, hogy első kormányzati ciklusunk második évétől hatályosan alkotmányos védelem alá helyezze a magántulajdont egy alkotmány-kiegészítés (sarkalatos törvény) által, melyben maximalizálja a kivethető adókat; továbbá egy átmeneti törvény segítségével lemondhatóvá válnak majd a fölösleges sarcok és önkényes szolgáltatások.

A felszabaduló gazdaságban bekövetkező bérfejlődési fordulat 2,5 éves viszonylatban:

A Libertárius Mozgalom Kormánya első kormányzati ciklusában azt fogja elérni, hogy az így nyilatkozó polgárok átlagosan havi 225.500 forinttal többet vihessenek haza családjuknak. A reálbérek ettől roppant mértékben meg fognak majd nőni – a ciklus végére több, mint a duplájára – hiszen a több, szabadon kezelhető forrás hatására megnő a fogyasztás, a termelékenység, a befektetések és az innováció mértéke is, melyet számos makroökonómiai kutatás és adat szemléltet.

Megvalósítási ütemterv:


Érdekel, hogyan jött létre az USA alkotmányos szabadsága és hogyan lehetséges ennek bevezetése? Nézd meg a rövid bemutató videót, valamint várunk téged a fórumon. SZABAD MAGYARORSZÁG PROGRAM: LETÖLTÉS (PDF)